Terra Madre Terra Madre - Choose your language Ministero delle politiche agricole forestali Regione Piemonte Comune di Torino Slow Food
 
 Consenso privacy
Comunicati Italia
Terra Madre Balcani 2010
 
Prima întâlnire a reţelei Terra Madre din Peninsula balcanică va avea loc la Universitatea din Sofia (Bulgaria) în 16-18 iulie 2010.

Terra Madre este întâlnirea mondială a comunităţilor hranei lansată de Slow Food în 2004 la Torino (Italia). Reuneşte fermieri locali şi producători de produse alimentare tradiţionale precum şi bucătari, specialişti din mediul academic şi tânăra generaţie, pentru a discuta cum poate fi îmbunătăţit împreună sistemul alimentar şi pentru a produce hrană într-un mod durabil, bună, curată şi corect preţuită. De la acel prim eveniment, întâlnirile au avut loc la nivel global şi naţional, având drept rezultat proiecte care promovează schimbul de experienţă din întreaga lume.

Terra Madre Balcani 2010 este o primă asemenea întâlnire care reuneşte comunităţile hranei din mai multe ţări ale aceleiaşi regiuni. Ţările balcanice împărtăşesc tradiţii culinare unice comune şi condiţii similare socio-economice. De aceea, păstrarea moştenirii lor rurale necesită eforturi în comun şi pe termen lung care depăşesc graniţele naţionale.

Astăzi atât Slow Food cât şi reţeaua Terra Madre sunt bine înrădăcinate în regiune şi formează un grup larg de actori numărând mai mult de 500 de membri Slow Food, 9 Presidia Slow Food, 47 de comunităţi ale hranei Terra Madre, 8 programe de educaţie culinară şi a gustului în şcoli, şi 20 de bucătari. Slow Food susţine direct mai mult de 20 de proiecte în ţări din regiune, de la susţinerea de producţii artizanale pe scară restrânsă în curs de dispariţie, până la cartarea şi identificarea de produse tradiţionale, de la promovarea de lanţuri cât mai scurte de distribuţie a hranei, care să apropie producătorul de consumator, până la iniţiative educaţionale privind gustul şi educaţia culinară în şcoli.

Reţeaua balcanică se va reuni la Sofia să discute subiecte importante cu privire la hrană, pentru întărirea legăturilor, precum şi pentru schimb de cunoştinţe şi expertiză. Vor fi organizate conferinţe şi ateliere de lucru centrate pe producţia durabilă de hrană, creşterea înţelegerii consumatorilor prin activităţi de educaţie culinară şi a gusturilor, dezvoltarea durabilă a turismului rural şi promovarea bogatei moşteniri culinare regionale. Peste 160 delegaţi din 10 ţări vor participa: Albania (10 reprezentanţi), Bosnia şi Herţegovina (25), Bulgaria (44), Croaţia (8), Grecia (5), UNMIK Kosovo (3), Macedonia (15), România (30), Serbia (8), şi Turcia (12).

Ca parte complementară evenimentului, va fi organizată o zonă expoziţională în Grădina Botanică din Sofia, cu o paletă largă de activităţi deschise publicului: de la degustări de produse şi demonstraţii culinare, la activităţi pentru copii şi tineri precum Călătoria la originile gustului.

Evenimentul este organizat de către Asociaţia Convivium-urilor Slow Food din Bulgaria împreună cu Slow Food International, cu sprijinul unor instituţii din Bulgaria precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului şi Apelor, Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Ştiinţei, a Primăriei oraşului Sofia, Grădina botanică a Universităţii din Sofia şi a coaliţiei “Hrană curată – mediu înconjurător plăcut”. Compania Business Meetings Ltd. va susţine logistic organizarea evenimentului.

Pentru mai multe informaţii:

www.slowfood.com
www.terramadre.org
www.slowfoodfoundation.org

Dl.Michele Rumiz
Slow Food – Coordinator for Balkan Countries
+39 0172 419 746; m.rumiz@slowfood.it
D-na Elisa Virgillitto
Slow Food – Press Office
+39 0172 419 666, e.virgillito@slowfood.it

D-na Dessislava Dimitrova (Bulgaria)
Event Coordinator and Slow Food International Councillor
+359 885 432 540; ecoark@yahoo.com
 
 
Fondazione Terra Madre C.F. 97670460019 • Note legali Powered by Blulab