Terra Madre Terra Madre - Choose your language Ministero delle politiche agricole forestali Regione Piemonte Comune di Torino Slow Food
 
 Consenso privacy
Comunicati Italia
Тера Мадре Балкани 2010
 
В периода 16-18 юли, 2010 г. в София (България) ще се състои първата среща на мрежата Тера Мадре, която включва общности, произвеждащи традиционни храни.

Тера Мадре представлява световна мрежа от общности, произвеждащи традиционни храни, която е инициирана от международната организация Slow Food. Нейната първа се състоя през 2004 в Торино (Италия). Това са срещи на дребни фермери и производители на храни, заедно с готвачи, учени, учители, както и много млади хора. Те обсъждат как да се подобри качеството на нашата храна и да се постигне устойчиво развитие, опазване на природата и справедливо възнаграждение на хората за техния труд. От това първо събитие през 2004 г. подобни срещи са се организирали на национално и световно ниво, довели до множество проекти, които стимулират обмяната на знание и информация в глобален мащаб.

Тера Мадре Балкани 2010
е първата среща на общности, произвеждащи традиционни храни от различни страни в рамките на един географски регион – Балканския полуостров. Балканските страни имат уникални, общи кулинарни традиции като в същото време се развиват в сравнително сходни социално-икономически условия. Поради това запазването на богатствата на техните селски райни изисква навременни усилия извън границите на отделните страни.

Понастоящем мрежата на Slow Food и Тера Мадре са добре развити в региона и наброяват над 500 членове на Slow Food, 9 Президиума, 47 общности, произвеждащи традиционни храни, 8 програми за възпитаване на вкуса в училищата и 20 готвачи. Slow Food пряко подпомага повече от 20 проекта в страните от региона, което се изразява в подпомагане на дребни производители на традиционни храни, застрашени от изчезване, картиране на местните храни, стимулиране на развитието на къси хранитлени вериги, възпитаване на вкуса на подрастващото поколение в училищата.

Представителите на Балканските страни ще се срещнат в София, за да обсъдят важни проблеми и предизвикателства, да укрепят своите партньорски връзки и да обменят знания и умения. В пленарни лекции и тематични семинари ще бъдат обсъдени въпроси като устойчиво производство на храни, съвместяване на традиционни начини на производство и европейските санитарни и хигиенни норми, опазване на природата чрез стимулиране на местните общности да запазят и развиват своите кулинарни традиции, устойчиво развитие на селски туризъм и храната като част от туристическата атракция, повишаване на информираността на потребителя чрез възпитаване на неговия вкус, популяризиране на територии с богати кулинарни традиции. Над 160 делегати от 10 Балкански страни ще вземат участие в Тера Мадре Балкани: Албания (10), Босна и Херцеговина (25), България (44), Хърватска (8), Гърция (5) Косово (3), Македония (15), Румъния (30), Сърбия (8), Турция (8).

По време на срещата, в съседство с Университетката ботаническа градина в София ще се организира изложба-базар на традиционни храни, на който представителите на Балканските страни ще могат да представят своите кулинарни традиции. В самата Ботаническа градина ще се организират дегустации на сирене, мед и сладка от Балканите, представяне на уникални храни от България и Италия, които са част от Съкровищницата на вкусове на Slow Food, кръжок за правене на хляб и дегустация на кисело мляко за децата.

Събитието се организира от Асоциация на конвивиумите на Slow Food в България и Slow Food International и под патронажа на д-р Мирослав Найденов, Министър на земеделието и храните. Подкрепа за събитието оказват Министерство на земеделието и храните, Столична голяма община, Софийски Университет и Фондация „Отворено общество” – програма „Изток-Изток, партньорство без граници”. Събитието се организира с логистичната подкрепа на Visa Club.

За повече информация:
www.slowfood.com
www.terramadre.org
www.slowfoodfoundation.org

Микеле Румиз
Slow Food – Координатор за Балканските страни
+39 0172 419 746; m.rumiz@slowfood.it

Елиза Виргилито
Slow Food – прес офис
+39 0172 419 666, e.virgillito@slowfood.it

Десислава Димитрова
Координатор на събитието и Международен консул на Slow Food за Югоизточна Европа и Балканите
+359 885 432 540; ecoark@yahoo.com
 
 
Fondazione Terra Madre C.F. 97670460019 • Note legali Powered by Blulab